Duurzaamheid in huis: minder en betere energie verbruiken


In de winter is het verleidelijk om de thermostaat wat hoger te zetten of een lekker lange douche te nemen. Dat heeft helaas een effect op de energierekening; die kan wat hoger uitvallen dan verwacht – al is het voorschotbedrag dat je betaalt hier wel op afgestemd. Tegenwoordig zijn er echter vele manieren om op een duurzame manier te wonen en om met energie om te gaan, zonder in te leveren op luxe en comfort. Hier vind je alvast zes tips om vandaag nog werk te maken van een duurzaam huis.



Kies voor groene energie

Kiezen voor een groen energiecontract is stap één in de richting van een duurzamer huishouden. Je kunt energie vergelijken en een energiecontract uitkiezen met lage tarieven, maar met duurzaam opgewekte energie. Zo draag je je steentje bij aan een beter milieu. Wel is het zo dat de energie die uit je stopcontact komt, een mengsel is van alle soorten energie die het stroomnet opgaan. Let daarom, en voor de energierekening, alsnog gewoon op je energieverbruik.

Warmte binnenhouden

Wanneer de temperatuur daalt, zet je de verwarming al snel wat hoger voor een behaaglijk gevoel. Je kunt echter ook op een meer ecologische wijze je huis warm houden. Door tegels te vermijden en te kiezen voor hout of kurk op de vloer, zorg je dat de vloer warmer aanvoelt. Met matjes in de badkamer en een groot tapijt in de woonkamer, hou je de warmte in je woning vast. Ook gordijnen doen wonderen om de kou buiten te houden. Kies voor een dikke stof voor een optimaal effect. En open deur: doe die deuren dicht nadat je er doorheen bent gekomen.

Ecologisch wassen en drogen

Je vuile kleren op 60 graden wassen is niet steeds nodig, aangezien moderne wasmachines net zo proper wassen op 40 graden. Ook met het ecoprogramma van je wasmachine kun je jaarlijks tot 45 euro besparen. Als de zon even om de hoek komt kijken, kies dan om je was buiten te drogen. Door de droger de helft minder te gebruiken, bespaar je al snel 30 euro uit op je energierekening.

Sluipstroom controleren

Jaarlijks gaat er wel 90 euro van je energierekening naar zogenaamd sluipstroom. Dit is elektriciteit die wordt verbruikt doordat stekkers van apparaten (die uit staan) in het stopcontact blijven zitten. Haal stekkers daarom, waar mogelijk, uit het stopcontact. Of kies voor een stekkerdoos waar je verschillende stekkers van apparaten in kunt doen, die je in een keer uit zou kunnen schakelen. Je hoeft dan maar één stekker uit het stopcontact te trekken, namelijk die van de stekkerdoos.

Energielabels checken

Let bij de aankoop van apparaten op het energielabel. Een A(+++) duidt op een zeer energiezuinig apparaat, terwijl een D-label duidt op een apparaat dat heel wat stroom verbruikt en niet thuis hoort in een duurzame woning.

Energieverbruik beheren met je smartphone

Domotica is het gebruik van technologie in een woning om deze energie-efficiënt te maken. Hoewel het futuristisch klinkt, zijn er vandaag de dag al heel wat toepassingen mogelijk. Energie besparen gaat tegenwoordig bijvoorbeeld heel eenvoudig door je smartphone te verbinden met een slimme thermostaat. Deze thermostaat maakt het niet alleen
mogelijk om een verwarmingsschema te maken via je smartphone, je kunt er ook voorspellingen mee bekijken en meerdere radiotoren beheren. Hoewel een slimme thermostaat een kleine investering kan zijn, is het op termijn één van de eenvoudigste manieren om de energie in je woning te beheren. Daarbij kun je ook kiezen voor een slimme-meter-app; apps die veel energieleveranciers aanbieden.

Verlichting moderniseren

Besparen kan ook heel eenvoudig door je bestaande halogeenlampen te vervangen door duurzame ledverlichting. Ledlampen gaan veel langer mee dan klassieke lampen, en verbruiken bovendien tot wel 90% minder energie. De nieuwe generatie ledverlichting is gelukkig niet zo blauw/wit, maar gewoon geel en warm.

Zoekwoorden: Duurzaamheid in Huis Minder en Betere Energie Verbruiken Advies Informatie Tips
________________________________________________________________________________________________