Natuursteen of Keramische Tegels Verschillen Voordelen en Nadelen


Natuursteen of Keramiek. Wat zijn de verschillen tussen natuursteen en keramische tegels?

De basis voor je interieur begint bij de aanschaf van je vloer. Veel mensen kiezen voor tegels omdat ze makkelijk schoon te houden zijn en over het algemeen lang mee gaan. Maar dan ben je er nog niet. Want waar kun je nu beter voor kiezen? Keramische tegels of natuursteen vloertegels? Hieronder hebben we de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet.

De Verschillen in Productie van Natuursteen en Keramiek


De Productie van Natuursteen Tegels
Natuursteen wordt gevormd door de natuur en wordt vrijwel overal ter wereld gewonnen in bovengrondse groeves. Reusachtige blokken steen worden in de fabriek tot tegels gezaagd en soms verder bewerkt. Het is een natuurproduct en daarom is geen één tegel hetzelfde. Dit geeft je vloer een levendig en uniek karakter.

De Productie van Keramiek Tegels
Keramische tegels ontstaan doordat een mengsel van klei en andere minerale grondstoffen in de fabriek onder druk in een vorm wordt geperst en bij hoge temperaturen wordt gebakken. Dit gebeurt in grote aantallen. Zeker bij een groter vloeroppervlak zul je daarom het repeterende patroon van de plavuizen terug zien.

Het Verschil in Kwaliteit tussen Natuursteen en Keramische Tegels


De kwaliteit van Natuursteen
Natuursteen is beschikbaar in verschillende kwaliteitsklassen, zoals bij blauwe Hardsteen uit België en Ierland. De mate van aanwezigheid van bijvoorbeeld aders en insluitsels bepaalt de klasse-indeling in A-, B- en C-klasse. Voor andere natuursteensoorten worden weer termen gebruikt zoals commercial, select, etc. Het is lastig voor de consument om hier wijs uit te worden. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren door de vakhandell. Voor veel natuursteen tegels geldt dat de tegel kleine onvolmaaktheden kan bevatten doordat de steen rechtstreeks uit de natuur komt. Dat heeft ook wel weer zijn charme want dat geeft de vloer zijn levendige karakter.

De Kwaliteit van Keramiek
Voor keramische tegels gelden wel Europese normen. De kwaliteit van keramische tegels zit hem vaak in de compactheid van de tegel (de porositeit van de tegel) en de maatvastheid. Hoe compacter de steen, hoe minder krasgevoelig en hoe meer slijtvast de steen zal zijn. Vaak gaat dit hand in hand met de hoogte van het prijskaartje.

Prijsverhoudingen. Wat is het verschil in prijs tussen natuursteen en keramische tegels?


De Prijs van Natuursteen Tegels
De prijs van natuursteen tegels is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit, maar ook spelen de kosten van de winning in de groeve, het transport en het aanbod een rol. Is de winning eenvoudig en het aanbod groot, dan koop je al natuursteen tegels vanaf € 15 per m2. Maar er zijn ook natuursteensoorten die schaars zijn en waarvan de winning moeizaam is en gepaard gaat met erbarmelijke weersomstandigheden. Dan kan de prijs oplopen tot wel meer dan € 300 per m2.

De Prijs van Keramische Tegels
Bij keramische tegels is de kwaliteit van grote invloed op de prijs. Ook de soort en het productieproces spelen een rol. De prijs van keramische tegels ligt over het algemeen iets lager dan natuursteen tegels, hoewel dat prijsverschil al aanzienlijk is gedaald. Evenwel is er ook een aantal exclusieve keramische tegels waarvan het prijskaartje even hoog is of zelfs hoger kan zijn dan van natuursteen tegels.

Kans op Beschadiging en Kwetsbaarheid. Voordelen en Nadelen van Natuursteen en Keramiek


Hoe kwetsbaar zijn Natuursteen Tegels?
Natuursteen bestaat uit een massief geheel en is minder gevoelig voor beschadigingen. Mocht een natuursteen tegel onverhoopt een beschadiging oplopen, dan stoort dit niet meteen omdat de kleur hetzelfde blijft.

Hoe Kwetsbaar zijn Keramiek Tegels?
Bij keramische tegels kan het glazuur eraf kan springen wanneer je hier iets hards op laat vallen waardoor de (anders gekleurde) klei zichtbaar wordt. Ook als er een kras in de tegel ontstaat, dan valt dit meer op omdat de onderliggende klei zichtbaar wordt. Tegenwoordig worden er ook (duurdere) plavuizen geproduceerd die van binnen en van buiten vrijwel dezelfde kleur hebben.

Verschillen in Slijtvastheid en Levensduur tussen een Natuursteen en Keramiek Vloer


Slijtvastheid en Levensduur van Natuursteen
Een natuursteen vloer staat bekend om de superlange levensduur en hoge slijtvastheid. Een natuursteen vloer gaat langer dan een mensenleven mee. Wanneer de tegels mat- of hoogglanzend zijn afgewerkt, kan het zijn dat de oppervlakte na verloop van tijd mat wordt of loopsporen vertoont. Het grote voordeel van natuursteen is dat de vloer weer opnieuw geslepen kan worden en er dan weer als nieuw uit komt te zien.

Slijtvastheid en Levensduur van Keramiek
De slijtvastheid van keramische tegels wordt uitgedrukt in een PEI-waarde van 1 - 5. Waarde 1 en 2 zijn alleen geschikt voor wandtegels of voor ruimtes waar je niet met schoenen loopt. Voor je woonkamer, keuken of hal is het verstandig voor plavuizen te kiezen met een PEI-waarde van 4 of hoger. Maar ook tegels in de hoogste slijtgroep zijn aan slijtage onderhevig waardoor geglazuurde tegels op den duur onherstelbaar mat kunnen worden.

Onderhoud van Natuursteen en Keramische Tegels


Onderhoud van Natuursteen Tegels
Natuursteensoorten die kalk bevatten, zoals bijvoorbeeld hardsteen tegels, kunnen niet tegen zuren en chemicaliën. Het is dus belangrijk om de juiste schoonmaakproducten te gebruiken. Als je het natuursteen op de goede manier onderhoudt, wordt de vloer in de loop der jaren eigenlijk alleen maar mooier omdat je de kleurnuances steeds beter gaat zien.

Onderhoud van Keramische Tegels
Een keramische vloer gemaakt met plavuizen van een goede kwaliteit is heel compact en minder gevoelig voor vlekken. Vuil kan nauwelijks in de tegel trekken en de tegel is onderhoudsarm. Een matte tegel kan na verloop van tijd wel een vettige glanzende waas laten zien waarin voetstappen en vlekken goed te zien zijn. Dan is het tijd voor een intensievere schoonmaakbeurt.

Extra Voordelen van Natuursteen


De Natuurlijke Anti-Slip Kwaliteit van Natuursteen
Sommige natuursteensoorten hebben van nature een stroef oppervlak dat er voor zorgt dat je niet uitglijdt. Deze natuurlijke antislipwaarde kan door geen enkele keramische tegel worden geëvenaard. Wel bestaan er voor keramische tegels speciale antislipbehandelingen die te gladde tegels ruwer maken. Tegenwoordig zijn er ook nieuwe technologieën die plavuizen tijdens het productieproces al een antislipafwerking geven.

De Natuurlijke Warmte van Natuursteen Tegels
Een natuursteen vloer geeft je interieur niet alleen direct een warme en sprekende uitstraling, maar het voelt ook bijzonder aangenaam aan je blote voeten. Waar een keramische tegelvloer vaak koud aanvoelt, heeft een natuursteen tegelvloer de eigenschap om warmte goed te op te nemen en langzaam weer af te geven. Zowel natuursteen als keramische tegels zijn goed te combineren met vloerverwarming.

Natuursteen of Keramiek Kiezen? Het Blijft een Kwestie van Smaak!

Je kunt dus concluderen dat er zowel aan natuursteen tegelvloeren als aan keramische tegels voor- en nadelen zitten. Zorg dat goed geïnformeerd wordt over:
  • de eigenschappen van de tegels,
  • hou rekening met de ruimte waar de vloer komt te liggen de kwaliteit van de vloer die hierbij past,
  • de samenstelling van je gezin (ook in de toekomst,
  • je verwachtingen van de vloer,
  • je persoonlijke smaak,
  • en het beschikbare budget.
Laat je adviseren bij een gespecialiseerd en vakkundig bedrijf!

Bij een gespecialiseerd bedrijf kunnen ze je dan precies vertellen welke vloer het beste bij jouw wensen en eisen past. Dan weet je ook zeker dat je kiest voor niet alleen een mooie vloer, maar ook voor een vloer waar op geleefd mag worden.

Zoekwoorden: Natuursteen of Keramische Tegels | Advies | Informatie | Tips | Verschillen | Voordelen en Nadelen
________________________________________________________________________________________________