3 tips om je tuin winterklaar te maken




Hoe graag we ook zouden willen dat het hele jaar de zon schijnt, we moeten er toch echt aan geloven dat het richting het einde van het jaar ineens een stuk kouder wordt. Waar we vaak in september met een beetje geluk nog wat mooie dagen hebben, zien we toch dat de zon vaak richting oktober plaats moet maken voor bewolking, regen en natuurlijk ook de kou. Het is daarom dus niet alleen belangrijk dat we onszelf goed kleden tegen deze verandering en bijvoorbeeld een nieuwe winterjas dames kopen zodat we droog blijven als het begint te regenen. Ook is het zaak om aan de slag te gaan met onze tuin. Nu snappen we ook wel dat je natuurlijk in de herfst- en wintermaanden niet zoveel in je tuin bent als in de zomer, maar het is wel belangrijk dat je de boel klaar maakt voor de winter. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat alles kapot vriest en je dus als het ware opnieuw kunt beginnen met je tuin. Daarom hebben we 3 tips om je tuin winterklaar te maken.

Snoei je planten en struiken

Om ervoor te zorgen dat je planten en struiken de wintermaanden overleven is het belangrijk dat je deze snoeit. Daarbij is het wel zaak dat je weet wat je doet, aangezien de kans anders bestaat dat je de boel beschadigt. Voordat je begint is het dus belangrijk om te kijken welke takken en bladeren dood zijn, zodat je hiermee kunt beginnen. Dit zorgt er namelijk voor dat alle energie die nodig is om in leven te blijven, niet onnodig wordt gebruikt voor dode takken en bladeren. Daarbij is het ook belangrijk om te zorgen dat je platen en struiken voldoende ruimte hebben om straks in het voorjaar weer door te kunnen groeien. Wil je nu eigenlijk het liefst de hele tuin aanpakken, wacht hier dan mee tot het voorjaar. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om gras te zaaien wanneer het niet warmer is dan 10 graden.

Bescherm je planten

Snoeien is een goede eerste stap om je planten gezond te houden, maar in de winter hebben sommige soorten extra zorg nodig. Planten uit warme landen en andere vorstgevoelige soorten kunnen bijvoorbeeld niet tegen de kou. Door ze te beschermen met speciale hoezen, geef je ze een betere overlevingskans. Want laten we eerlijk zijn, als wij in de regen of kou naar buiten gaan, dan kopen we onszelf toch ook een regenjas voor heren zodat we warm en droog blijven? Ook planten in potten en bakken zijn kwetsbaar voor vorst. Zet ze op een beschutte plek bij elkaar om ze te beschermen. Zo voorkom je dat je in het voorjaar opnieuw moet beginnen met planten. En voor een gazon dat er altijd mooi uitziet, is het leggen van grasmatten een uitstekende oplossing. Grasmatten zijn sterker en voller dan zelf gezaaid gras, waardoor ze minder snel beschadigen.

Vergeet je tuingereedschap niet

De kans dat je tijdens de herfst- en wintermaanden regelmatig in je tuin aan het werk gaat is vrij klein. Daarom is dus ook belangrijk om goed voor je tuingereedschap te zorgen. Zorg er daarom voor dat alles goed schoon en droog is en zet het daarna goed weg. Bij voorkeur niet buiten, maar gewoon binnen of in de schuur. Zo weet je namelijk zeker dat het mooi blijft en kun jij zonder je zorgen te hoeven maken, in het voorjaar gewoon weer beginnen met het harken van de tuin en het opvegen van het blad wat van de bomen is gevallen.

________________________________________________________________________________________________