7x gezondheidsvoordelen van tuinieren




Tuinieren doe je niet alleen om je tuin te verfraaien. Werken in de tuin en zorgen voor planten heeft belangrijke voordelen voor je gezondheid. Dit zijn er zeven:

1. Goed voor je gewicht

Tuinieren is fysieke inspanning waarbij je behoorlijk wat calorieën verbrandt. Zo’n 330 calorieën per uur om precies te zijn. Dat maakt het werken in de tuin perfect voor een gezond gewicht.

Als je het vergelijkt met sporten wordt tuinieren geclassificeerd als een matig-intensieve lichamelijke bezigheid. Dat is hetzelfde als wandelen, fietsen en huishoudelijke klussen. Toch verbrand je met lichte tuinklussen meer calorieën dan met wandelen op een gemiddeld tempo.

Mensen die tuinieren hebben een lagere BMI (Body Mass Index) dan mensen die niet regelmatig in de tuin werken. Dat blijkt uit onderzoek. Als je een moestuin hebt, kun je groenten en fruit uit eigen tuin halen. Zoals we hierna zullen zien, is dit nog eens extra gezond voor je.

2. Kan helpen om gezond te eten

Verse groenten en fruit uit eigen tuin zitten boordevol voedingsstoffen die je lichaam de nodige vitamines en mineralen geven. Deze voedingsstoffen gebruikt je lichaam voor allerlei lichaamsprocessen die van belang zijn om goed te kunnen functioneren.

Als je groenten en fruitbomen in je tuin hebt staan, kan het een feestje zijn om het verse voedsel te oogsten en er een lekkere maaltijd mee te maken. Op deze manier verhoog je je inname van groenten en fruit en dat is heel gezond.

De Gezondheidsraad adviseert om iedere dag 200 gram groenten en 200 gram fruit te eten. Een moestuin kan helpen om aan deze hoeveelheid te voldoen. Niet alleen doordat jijzelf meer groenten en fruit eten als je ze uit eigen tuin kunt halen. Ook je (klein) kinderen krijgen hierdoor het goede voorbeeld.

3. Draagt bij aan herstel

Er zijn ziekenhuizen die tuinen aanleggen waarin patiënten kunnen rondwandelen en van de planten kunnen genieten. Dit draagt namelijk bij aan lichamelijk herstel. Als je als patiënt ook kan tuinieren tijdens je revalidatie, is dat extra goed voor je herstel.

Om te herstellen is niet alleen de fysieke activiteit van het tuinieren belangrijk. Ook het feit dat je iets kan bewerkstellingen en controle hebt over de situatie in plaats van je overgeleverd te voelen aan een behandeling of ziekte, draagt bij aan het herstel van je lijf.

4. Goed voor je bloeddruk

Als je vrijwel iedere dag een half uur tot drie kwartier in de tuin werkt, heeft dat een positief effect op je bloeddruk. Beweging kan zelfs helpen om een hoge bloeddruk te voorkomen dan wel onder controle te houden.

5. Minder stress

Tuinieren helpt om te ontspannen en stress te verminderen. Je cortisolniveau daalt namelijk in een groene omgeving. Dat komt door het groen zelf dat rustgevend werkt en doordat je even afstand neemt van apparaten en andere elektronica.

Tijdens het tuinieren vertraag je en focus je je op één ding tegelijk. Ook maakt tuinieren gezond moe, waardoor je beter slaapt. Voel je je ondanks het tuinieren vermoeid zonder dat je iets doet, dan activeert vitamine B12 de natuurlijke energie.

6. Sterke botten

Niet alleen is de beweging die je tijdens het tuinieren krijgt goed voor je botten. Ook de buitenlucht en het zonlicht op je huid zijn prima manieren om voor je botten te zorgen. De UVB-straling in zonlicht heeft je lichaam namelijk nodig om vitamine D aan te maken.

Vitamine D draagt bij aan de calciumopname in je botten en daarmee aan een sterk beendergestel. Om voldoende vitamine D op te nemen, is het nodig dat je huid wat verkleurt. Je huid mag uiteraard niet verbranden. Ga daarom niet al te lang onbeschermd in de zon.

7. Voor een fleurig humeur

Het werken met bloemen en planten kan je gemoedstoestand een flinke oppepper geven. Tuinieren is dus ook goed voor je humeur.

Bijpassende informatie en advies
- Gezond wonen en leven

Foto bovenzijde: E. Casap (Unsplash)

________________________________________________________________________________________________