Blender - Gebruiken Functies Advies en Informatie
Wat is een blender?
Een blender is een elektrisch keukenapparaat om eten en drinken mee te mengen en fijn te malen. Je gebruikt een blender dus in de keuken. Er zijn veel verschillende soorten blenders te koop. Ze verschillen onderling van elkaar qua prijs, gebruiksgemak, functies en kwaliteit. Op deze pagina vind je meer informatie over blenders en waar je op kunt letten als je een blender wilt aanschaffen.
Waarvoor kun je een blender gebruiken?
Een blender gebruik je vooral om smoothies mee te maken. Je kunt hier bijvoorbeeld groente en fruit samen met vloeistof hakken en mengen, zodat er een egale, dikke vloeistof ontstaat die je kunt drinken. De dikte hangt af van de hoeveelheid vloeistof ten opzichte van de hoeveelheid groente of fruit. Als vloeistof kun je allerlei dingen gebruiken, bijvoorbeeld water, yoghurt, melk of sap. Zonder vloeistof zullen de meeste blenders hun werk niet kunnen doen. Ook voor zware klussen als noten hakken is een blender niet geschikt. Zoek je een apparaat dat dit soort dingen kan, dan kun je het beste een keukenmachine aanschaffen. Enkel sap persen van groente of fruit gaat met een blender ook niet lukken, dus als dat is wat je wilt, schaf dan een sapcentrifuge of een slowjuicer aan! Voor de steeds populairder wordende smoothies, is een blender echter een onmisbaar apparaat in je keuken! Op de website vind je ook uitgebreide informatie over het verschil tussen een blender en een keukenmachine en het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer.
Uit welke onderdelen bestaat een blender?
De blender is opgebouwd uit een aantal onderdelen, namelijk een motor unit, messen op een draaibaar onderdeel en een kan. De gebruikte materialen kunnen per blender verschillen, sommige kannen zijn bijvoorbeeld van plastic, anderen van glas. Glas is doorgaans zwaarder, maar ook duurzamer, waar je dan ook voor betaalt. Dat wil echter niet zeggen dat een plastic kan niet goed is. Het is maar net waar je eigen voorkeur naar uit gaat. Ook qua inhoud kan de kan verschillen. Er zijn kannen met een inhoud van een halve liter, maar ook kannen die anderhalve, of zelfs twee liter kunnen bevatten. Als je een blender over het algemeen vooral voor jezelf gebruikt, en niet voor bijvoorbeeld het hele gezin, kun je prima toe met een kleine kan. Ga je hem wel voor meerdere mensen gebruiken, of wil je grote hoeveelheden tegelijk kunnen maken? Neem dan een blender met een kan die een grotere inhoud heeft. Overigens kun je de blender het beste nooit helemaal tot de maximale inhoud vullen, omdat het mengen dan erg lastig wordt. En het risico wordt dan groter dat je de motor opblaast en de blender kapot gaat.
Hoeveel vermogen moet een blender hebben?
Het vermogen of wattage van je blender bepaalt de kracht van de motor en daarmee ook voor een groot deel waar je het apparaat voor kunt gebruiken. Je vindt blenders met diverse wattages, variërend van ongeveer 300 Watt tot 1000 Watt. Hoe groter het vermogen van je blender, hoe sneller hij alles tot een egale vloeistof zal mengen. Een blender met een groot vermogen zal zich ook niet zomaar stuk malen op een wat dikkere smoothie of pap. Als je met een laag vermogen te lang achtereen blendert, wil de motor wel eens oververhit raken en doorbranden. Met een blender van 500-750 watt kom je voor het maken van smoothies een heel eind.
Welke functies heeft een blender en wat kun je ermee doen?
De hoeveelheid mogelijkheden en functies die een blender heeft, kan per model en merk verschillen. Meestal hangt dat ook samen met de prijs. Sommige blenders hebben alleen maar een aan/uit knop met diverse snelheden, met andere blenders kun je nog wat meer. Denk bijvoorbeeld aan een pulseknop, waarbij de blender met een interval op de hoogste stand mengt. Handig voor echt zware mengsels, waarbij grote ingrediënten eerst kleiner worden gemaakt voor je ze mengt. Een andere extra functie waarover sommige blenders beschikken, is een zogenaamde ice-crush knop. Hiermee kun je uiteraard ijs crushen (verpulveren). Er zijn blenders met een opening in de deksel, zodat je op een veilige manier groente, fruit of vloeistof kunt toevoegen. Handig, als je niet alles tegelijk wilt of moet mengen, of als je ziet dat het mengsel te dik of te dun is. Dan kun je naar behoefte vloeistof toevoegen.
Hoe maak je een blender schoon?
Sommige blenders zijn vaatwasbestendig, anderen niet. Ook is het zo dat niet elke blender volledig te demonteren is, wat het schoonmaken lastig kan maken. Met name onder de messen is het soms lastig om het apparaat te reinigen, zeker als je het niet kunt demonteren. Voor het motorblok geldt eigenlijk altijd dat je het alleen met een vochtige doek af moet nemen en daarna goed laten drogen. Voordat je tot aanschaf van een blender overgaat is het dus verstandig om te kijken of het apparaat goed en handig te reinigen is.
Wat kost een blender?
Wat een blender kost, is niet eenduidig te zeggen. Wel kunnen er richtlijnen gegeven worden. De prijs van een blender is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijksten hiervan zijn het vermogen of wattage, en de inhoud van de kan. Hoe groter het vermogen, hoe duurder de blender...lees verder »