Brand in huis
Wat betekent brand in huis
Gelukkig hebben de meeste mensen geen brand meegemaakt. Daarom is het lastig om je voor te stellen wat de consequenties van een brand in huis zijn. Maar realiseert u zich dat een klein brandhaardje in een woning al binnen 5 minuten kan veranderen in een uitslaande brand met veel rook en zeer hoge temperaturen. Dan begrijpt u hoe belangrijk brandveiligheid en het zeer snel ontdekken van een brandhaard is. De meeste problemen en ongelukken bij een brand ontstaan trouwens niet eens zozeer door het vuur zelf maar door de rookontwikkeling. Hierdoor wordt het zeer moeilijk je te kunnen oriënteren in eigen huis en een veilige uitweg te vinden. Om dan nog niet te spreken van de giftige en bedwelmende dampen die zich in de rook kunnen bevinden.
Hoe onstaan de meeste branden in huis
Veruit de meeste branden worden veroorzaakt door de bewoners zelf. Ongelukjes met klussen in huis, tijdens het koken, onachtzaamheid bij het branden van kaarsen, in slaap vallen tijdens het roken en kinderen die met vuur spelen verookzaken veruit de meeste branden. Slecht onderhouden of verkeerd werkende rookafvoer installaties veroorzaken nogal wat schoorsteenbranden. Daarnaast ontstaan er steeds meer branden door een defect of verkeerd gebruik van apparaten en toestellen. Bij 12 procent van de woningbranden is brandstichting de oorzaak. In appartementen zijn relatief twee keer zoveel branden als in eengezinswoningen. De aandacht voor brandpreventie en branddetectie in appartementen zou daarom veel meer aandacht moeten krijgen dan tot nu toe het geval is.
Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er in 2010 meer dan vijftienduizend binnenbranden hebben plaatsgevonden. In 57% van de gevallen gaat het om woongebouwen.
Brandpreventie tegen brand in huis
Brandpreventie begint met het voorkomen van brand. Met een klein beetje meer aandacht voor zaken die een brand kunnen veroorzaken kunt u veel ellende voorkomen. Zo kunt u een brandwerende deur plaatsen!
Tips en adviezen bij brand in huis
- Zorg ervoor dat u nooit de kamer verlaat waarin kaarsen branden.
- Controleer of kaarsen standaards brandveilig zijn.
- Zorg ervoor dat lucifers, aanstekers en brandende kaarsen buiten bereik van kleine kinderen blijven.
- Loop nooit zomaar weg tijdens het koken (bijvoorbeeld als er aan de deur gebeld wordt of getelefoneerd wordt).
- Als u aan het klussen bent met open vuur of hittebronnen zorg ervoor dat alle brandbare materialen uit de buurt zijn.
- Als u niet thuis bent of gaat slapen zet apparaten dan zoveel mogelijk uit en laat ze niet stand-by staan, maar zet ze uit. (Dit bespaart trouwens ook nog veel energie en dus geld).
- Schaf meubels of gordeijen aan die vuurbestendig zijn doordat ze bewerkt zijn met brandvertragende middelen.
- Rook nooit in bed.
- Zorg voor een goed werkende brandblusser die direct voor het grijpen staat.
- Hang op één of meerdere relevante plaatsen een rookmelder op.
- Heeft u een open haard of houtkachel plaats dan een koolmonoxydide melder.