De ins en outs van een online hypotheek aanvragen




Een online hypotheek aanvragen kan best ingewikkeld zijn, zeker wanneer je nog nooit eerder een hypotheek hebt gehad kan het eng zijn om online een hypotheek aan te vragen.

Er zijn dan ook een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en je moet je goed voorbereiden. Misschien heb je zelfs al een woning op het oog, of verwacht je binnenkort de woning zoektocht te beginnen. In dit artikel vertellen wij je graag wat er komt kijken bij het online aanvragen van een hypotheek en bereiden wij je voor van A tot Z.

Wat moet je weten over het online aanvragen van een hypotheek?

Een hypotheek aanvragen is de eerste stap wanneer jouw bod op een woning is geaccepteerd. Afhankelijk van jouw financiële situatie kun je een online hypotheek aanvragen voor het volledige aankoopbedrag of je vraagt een gedeeltelijke financiering aan, waarbij je zelf ook een gedeelte eigen geld in legt. Voor de aankoop van een woning is eigenlijk altijd eigen geld nodig, houd hier rekening mee. Sinds 2018 is het namelijk niet meer mogelijk om de “kosten koper” mee te financieren in de hypotheek. Onder “kosten koper” vallen onder andere de overdrachtsbelasting, notaris, financieel adviseur (online is vaak goedkoper), makelaarskosten voor taxatie en de premie voor een bankgarantie. Maar wanneer jij overwaarde uit een eerdere woning hebt, kan hier je eigen geld ook vandaan komen. Bijvoorbeeld met behulp van een overbruggingskrediet.

Online hypotheek aanvragen? Alles op een rij!

Het is belangrijk om (financieel) goed op de hoogte te zijn van wat er allemaal komt kijken bij een online hypotheek aanvraag. Daarnaast is het goed om een overzicht van alle schulden te maken, bijvoorbeeld de studieschuld, private lease, BKR-registraties en overige financiële lasten. Deze schulden zijn vaak van invloed op jouw maximale hypotheekbedrag. Het is goed om hier rekening mee te houden wanneer je een online hypotheek wil aanvragen, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Kies jij voor een onafhankelijk adviseur of ga je zelf aan de slag?

Bij lang niet alle geldverstrekkers is het mogelijk om zelf online een hypotheek aan te vragen. Daarnaast is het wellicht niet verstandig zelf aan de slag te gaan wanneer je niet met alle ins- en outs bekend bent. Een (onafhankelijk) hypotheekadviseur heeft hiervoor diploma’s behaald en is verplicht zich jaarlijks bij te laten scholen om op de hoogte te blijven van de laatste veranderingen. Ook fiscaal gezien weet een adviseur precies wat verstandig is in jouw specifieke situatie. Een onafhankelijk adviseur weet exact wat er mogelijk is op gebied van hypotheken en stelt voor elke situatie een hypotheek op maat samen.

Daarnaast is het fijn om te ervaren dat iemand je bijstaat tijdens dit vaak toch wel spannende proces, de aankoop van een huis. De begeleiding van een onafhankelijk adviseur bij het online aanvragen van een hypotheek is veelal vanaf het eerste oriënterende gesprek, tot aan de notaris. Maar ook nadat jouw hypotheek is ingegaan kan je afspraken maken over de monitoring van je hypotheek. Een online hyptheek aanvragen via een onafhankelijk hypotheekadviseur is dus zeker de moeite van het overwegen waard en hoeft zeker niet onpersoonlijk te zijn. Vaak is het zelfs beduidend goedkoper. Kies jij voor een onafhankelijk adviseur, of ga je toch zelf aan de slag?


Bijpassende informatie en advies
- Geldzeken

________________________________________________________________________________________________