Duurzaam omgaan met je nieuwe huis




Wie een nieuw huis koopt of huurt, wil het graag direct in zijn eigen stijl inrichten. In Nederland is het de gewoonte dat huizen volledig leeg worden opgeleverd, met kale oppervlaktes, opdat de ruimte optimaal benut kan worden voor welk interieurontwerp dan ook. Meestal wordt zelfs hierna ook nog het nodige gesloopt of weggegooid. Maar is dat wel zo slim?

Achtergebleven inboedel

In landen zoals Italië en Frankrijk blijft na de verkoop vaak een groot deel van de inboedel staan. Dikwijls treffen de nieuwe bewoners meubels, apparaten, gereedschap, bouw- en tuinmaterialen en witgoed aan. Nederlanders hebben dan de neiging om alles met het grofvuil mee te geven, om vervolgens alles nieuw aan te schaffen. Het uitgeven van een grote som geld voor het nieuwe huis lijkt het startsein om nog veel méér geld uit te geven. Een vreemd mechanisme.

Lening aanvragen om je thuis te voelen?

Toch is het verstandiger om je woning op een andere manier te betrekken. Want hoe je ook inricht of verbouwt, het duurt altijd een tijdje voordat je je echt thuis voelt op je nieuwe plek. Voorbeeld: van een keuken die je niet aanstaat, zou je eerst alle deurtjes eens een lik verf kunnen geven in plaats van de zoveelste lening aanvragen voor een compleet nieuwe keuken. Je kunt de deurtjes ook vervangen met zelfgekozen materialen. Kleur, materiaal en accessoires geven je keuken smoel, niet de basis.

Bezint eer ge dumpt

Niet alleen is zo'n ingrijpende verbouwing vaak onnodig en duur, het is ook niet heel duurzaam. Hoeveel koelkasten belanden niet op de storthoop, terwijl ze eigenlijk alleen maar even opgeknapt hadden hoeven worden? En ja, je hebt je eigen koelkast al, maar dan kun je er ook één in de schuur of bijkeuken zetten voor wanneer je een feestje geeft. Dit geldt voor heel veel spullen. Aanvankelijk lijken ze onbruikbaar, oubollig en lelijk, later kom je erachter dat ze heus nog wat kunnen betekenen. Sla die spullen daarom zolang ergens op. Weggooien kan altijd nog.

'Ik ben toch geen hoarder!'

Nee, dan ben je geen hoarder, je bent dan juist goed bezig. En zoals je de keuken aanpakt, zou je in het hele huis moeten kijken welke spullen misschien een tweede kans verdienen. De ervaring leert dat op het eerste gezicht oubollige dingen vanzelf weer trends worden. Zoals houten lambriseringen, wanneer je die van gebruikt hout vervaardigt en mooi opschuurt, krijgen ze opeens de kwalificatie industrieel - dus uitermate trendy! Denk daarom goed na over al die 'ouwe troep'. Je kunt er zo maar een instagramwaardige woning mee creëren. Duurzaam is niet moeilijk, duurzaam is hip. Weggooien is zonde.

_______________________________________________________________________________________________