wat is urban gardening?
Urban gardening - wat is het?
Urban gardening - oftewel stadstuinieren - is een term die steeds vaker gebruikt wordt. De trend is ontstaan in Amerika en langzaam overgewaaid naar Nederland. Vanwege de vaak beperkte (persoonlijke) buitenruimte in de stad, blijven ruimtes vaak onbenut. Dit terwijl er vele mogelijkheden zijn om zelf groenten, fruit en kruiden te verbouwen in uw stadstuin, balkon of zelfs op het dak. Kortom: ook in de stad kunt u de natuur dichter bij huis halen d.m.v. urban gardening.
Om te tuinieren heeft u geen grote tuin nodig. De 'urban garden'-trend is juist begonnen op kleine plekjes, zoals het balkon, dakterras of kleine binnenhofjes. U heeft maar een klein beetje ruimte nodig voor het plaatsen van potten en planten. Op het balkon kunt u bijvoorbeeld plantenbakken aan de reling hangen.
U kunt kiezen voor het kweken van groentes, fruit en kruiden, maar er is meer te vinden in een urban garden dan alleen eetbare planten. Zo kunt u ook sierbloemen planten. Door hoge plantenbakken voor het raam te plaatsen, kunt u de sierbloemen ook vanuit de huiskamer bekijken.
Maak van je uban garden een kindvriendelijk speelparadijs
Als je met kinderen in de stad woont of als de kleinkindere op bezoek komen dan kan buitenspelen een risico zijn. De drukte op de stoep, het verkeer of het speelplein dat wat verder weg ligt, je bent haast wel genoodzaakt om je kinderen altijd in de gaten te houden. In dat geval is het fijn als je van je stadstuin een waar speelparadijs kunt maken. Een mooie zandbak, schommel, wipwap of speelhuis dat je ook binnen kunt gebruiken staan garant voor vele uren speelplezier. Je kunt ook een trampoline kopen, niet alleen is dit leuk om mee te spelen maar zorgt ook nog eens voor de broodnodige lichaamsbeweging die in de stad soms lastig.
Tips urban gardening
Afbeelding: Voor stadstuinieren is vaak meer fantasie en creativiteit nodig dan in grotere tuinen. Door de beperkte ruimte zal u keuzes moeten maken. Stadstuinen hebben hun eigen uitdagingen: kleinere omvang, gebrek aan zonlicht en harde oppervlakten. Woonwebsite heeft een aantal tips voor u op een rij gezet.
• ‘Less is more’. Voorkom te veel verschillende soorten planten en materialen. Dit laat uw ruimte rommelig overkomen.
• Maak een ruwe schets van de ruimte om te visualiseren. Wat wilt u bereiken?
• Informeer bij de gemeente of er een vergunning of voorschriften zijn voor het creëren van een tuin.
• Heeft u weinig zonlicht? Kies dan voor planten die goed tegen de schaduw kunnen.
• Vervuiling van verkeer en de wind kunnen schade aan u planten geven. Wees daarom selectief bij de keuze.
• Koelere kleuren zal de tuin groter doen lijken. Schilder uw buitenmuur in een lichte tint om een ‘ open’ gevoel te krijgen.
• Spiegels creëren de illusie van meer ruimte. Zorg er wel voor dat de spiegels weersbestendig zijn.
• Maak zoveel mogelijk gebruik van dezelfde materialen.
• Planten, potten en hekjes kunnen helpen bij het invullen van een verticale ruimte.
Belangrijkste tip: gebruik uw creativiteit. Spelen, experimenteren en geniet!
Bijpassende informatie
- Tuininspiratie
- Balkon, dakterras en daktuin
- Stadstuin aanleggen
________________________________________________________________________________________________