Waterkwaliteit thuis verbeteren




Als je thuis uit de kraan drinkt, sta je er misschien niet altijd bij stil hoe belangrijk de kwaliteit van dat water is. Niet alleen voor de smaak, maar ook voor het behoud van je apparatuur en sanitair speelt dit een grote rol. Heb je weleens last van kalkaanslag op je koffiezetapparaat of zie je witte vlekken op je glazen na het afwassen? Dan is het misschien tijd om eens een waterontharder te kopen. Dit handige apparaat kan veel problemen voorkomen en draagt bij aan een betere waterkwaliteit thuis.

Waarom is waterkwaliteit belangrijk

Het water dat uit je kraan komt, bevat mineralen zoals calcium en magnesium. Dat is op zich niet slecht voor je gezondheid, maar te veel ervan kan wel degelijk voor problemen zorgen. Kalkaanslag is daar een bekend voorbeeld van. Het ziet er niet alleen onsmakelijk uit, maar het kan ook de levensduur van je apparaten verkorten. Dat zorgt uiteindelijk voor kosten die je ook had kunnen voorkomen.

Hoe werkt een waterontharder

Een waterontharder verwijdert de mineralen uit het water die kalkaanslag veroorzaken. Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt, elk met hun eigen mechanisme om het water te behandelen. De meest bekende soort werkt op basis van ionenuitwisseling, waarbij calcium en magnesium worden vervangen door natrium. Dit proces zorgt ervoor dat het water "zachter" wordt en dus geen kalkaanslag meer veroorzaakt.

De installatie

Het installeren van een waterontharder is niet zo ingewikkeld als het misschien klinkt. Veel leveranciers bieden een installatieservice aan, maar je kunt het ook zelf doen als je een handig bent. Belangrijk is wel dat je de juiste plek kiest voor de installatie, meestal is dit in de meterkast, trapkast, bijkeuken of garage. Wel moet de aftakking worden gemaakt op de plaats waar het water de woning binnenkomt. . Zo wordt al het water in huis behandeld voordat het bij je kranen, douche of apparaten komt.

Onderhoud voor langdurig gebruik

Net als elk ander apparaat in huis, heeft een waterontharder ook onderhoud nodig. Het belangrijkste is het zout in de ionenwisselaar regelmatig bijvullen. Dit zout zorgt ervoor dat de harskolom, waar de ionenuitwisseling plaatsvindt, blijft werken. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van je waterverbruik, de hardheid van het water en het merk waterontharder. Dit kan namelijk erg verschillen per merk. Van één keer per maand tot één à twee keer per jaar. Dit komt vooral door de verschillende besturingssystemen. . Daarnaast is het aan te raden om het systeem jaarlijks door een professional te laten nakijken wanneer deze geen oplossing heeft tegen bacteriegroei.

Aan het einde van de rit is het belangrijk om te weten dat niet alle waterontharders hetzelfde zijn. De laatste jaren horen we steeds vaker over waterontharders magneet. Deze magnetische waterontharders beloven kalkaanslag tegen te gaan zonder het gebruik van zout of chemicaliën. Ze zijn eenvoudiger te installeren en onderhouden, maar er is discussie over hun effectiviteit. Onderzoek goed welk systeem het beste bij jouw situatie past.

Het verbeteren van de waterkwaliteit thuis is niet alleen goed voor je gezondheid en comfort, maar het kan op de lange termijn ook een slimme financiële beslissing zijn. Door te investeren in een goede waterontharder, kun je genieten van zachter water, een langere levensduur van je apparaten en een lagere energierekening. Het is de moeite waard om je hier eens in te verdiepen!


Bijpassende informatie en advies
- Gezond wonen en leven

Afbeelding bovenzijde: H. Goetsch (Unsplash)

________________________________________________________________________________________________