Zelfstandig verhuizen? Dít moet je regelen
Verhuizen is misschien wel een van de meest stressvolle ervaringen in het leven. Of je nu naar een nieuwe stad verhuist of gewoon naar een andere buurt, er zijn tal van zaken die je moet regelen om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Nu kun je wel een verhuisbedrijf inschakelen om je het grootste deel van het werk uit handen te nemen, maar dat is ook voor lang niet iedereen een optie. Gelukkig hoeft zelfstandig verhuizen ook geen ontmoedigende taak te zijn, zolang je maar goed voorbereid bent op wat er gaat komen. In deze blog geven we je daarom enkele tips die je kunt volgen om jouw verhuizing zo efficiënt en stressvrij te laten verlopen.
1. Zorg tijdig voor vervoer
Een van de eerste dingen die je moet regelen als je zelfstandig gaat verhuizen, is het vervoer van je spullen. Tenzij je nooit eerder op jezelf hebt gewoond, is de kans groot dat je teveel spullen hebt om zo even gewoon in de auto of op een bakfiets te vervoeren. Een bedrijfsauto huren is dan vaak een goede optie, vooral als je grote meubelstukken of veel dozen hebt die je moet verplaatsen. Zorg ervoor dat je een formaat voertuig kiest dat past bij de hoeveelheid spullen die je hebt én dat je het voertuig zo ver mogelijk van tevoren reserveert, vooral als je tijdens het hoogseizoen verhuist.
2. Kijk of je in aanmerking komt voor een verhuiskostenvergoeding
Veel werkgevers bieden een verhuiskostenvergoeding aan als onderdeel van hun secundaire arbeidsvoorwaarden, vooral als je moet verhuizen vanwege werk. Deze vergoeding kan de kosten van je verhuizing aanzienlijk inperken, dus zorg ervoor dat je navraagt of je hier recht op hebt. Als dat wel zo is, zou het namelijk zonde zijn om die kans mis te lopen! Let er ook op dat verlof voor een verhuizing niet wettelijk is geregeld, máár dat werknemers hiervoor over het algemeen wel twee dagen bijzonder verlof mogen opnemen. Dat scheelt je ook weer vakantiedagen.
3. Maak een checklist voor al je spullen
Een van de beste manieren om georganiseerd te blijven tijdens het verhuisproces is door een gedetailleerde checklist te maken van al je spullen. De bedoeling van deze checklist is niet alleen om je te helpen niets te vergeten – als het goed is, is je oude woning bij vertrek toch leeg – maar stelt je ook in staat om het overzicht te behouden van wat er nog ingepakt moet worden en wat er al is ingepakt. Verdeel je lijst in categorieën zoals keukenspullen, kleding, en elektronica om het nog overzichtelijker te maken, en pak je dozen bij voorkeur in op basis van die categorieën. Zo raak je minder snel je spullen kwijt.
4. Begin op tijd met dozen inslaan
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het verzamelen van verhuisdozen en inpakmaterialen! Begin minstens een paar weken van tevoren met het verzamelen van dozen van supermarkten of bouwmarkten, zodat je dat niet meer last-minute hoeft te doen. Vraag ook bekenden of zij nog dozen hebben waar ze vanaf willen. Verhuisdozen kun je overigens gewoon online aanschaffen, maar wacht daar ook liever niet te lang mee!
5. Maak een inpakplan
Zoals we al in puntje 3 noemden, kan een gestructureerd inpakplan een wereld van verschil maken tijdens je verhuizing. Pak je spullen in volgens verschillende categorieën en begin met het inpakken van de dingen die je het minst nodig hebt, zoals seizoensgebonden kleding of decoratieve items. Label elke doos duidelijk met de inhoud en de kamer waar deze naartoe moet, zodat je in je nieuwe woning straks niet eindeloos hoeft te zoeken.
6. Neem niet mee wat je niet meer nodig hebt
Een verhuizing is het perfecte moment om eens goed door al je spullen te gaan en te beslissen wat je wel en niet wilt houden. Neem alleen die items mee die je echt nodig hebt of die een speciale betekenis voor je hebben. Juist als je zelfstandig gaat verhuizen, wil je namelijk liever niet te vaak heen en weer moeten rijden, en al helemaal niet voor een paar dingen waarvan je toch al van plan was ze te doneren of weg te gooien. Door je spullen tijdig bijvoorbeeld op Marktplaats te zetten, ben je er sneller vanaf en scheelt dat je een hoop in de verhuisstress.
7. Wees niet bang om hulp te vragen
Wees tot slot vooral niet bang om om hulp te vragen! Ja, je gaat zelfstandig verhuizen, maar dat betekent alleen dat je geen verhuisbedrijf inschakelt. Verhuizen is en blijft een grote klus, en het kan overweldigend zijn om alles echt in je eentje te moeten doen. Vraag vrienden of familieleden om te helpen met inpakken, sjouwen, vervoeren of zelfs alleen voor wat mentale steun. Je zult merken dat mensen graag bereid zijn om een handje te helpen, dus maak daar gebruik van! Zelfstandig betekent niet dat je er alleen voor staat.
Bijpassende informatie en advies
- Verhuizing
________________________________________________________________________________________________