Zo maak jij nu je tuin nu al klaar voor het voorjaar




De winter is een tijd van rust voor tuinliefhebbers. Ook in dit seizoen kun je echter jouw tuin voorbereiden op het voorjaar. Met enkele eenvoudige stappen zorg je ervoor dat jouw tuin klaar is om in het voorjaar te schitteren. We vroegen tips van hoveniersbedrijf Geerts & Groenendaal en zij gaven de volgende tips hoe jij dit kunt aanpakken.

1. Opruimen en schoonmaken

Begin met een grondige schoonmaak. Verwijder gevallen bladeren, dode plantenresten, en ander tuinafval. Dit voorkomt dat ziekten en ongedierte zich in jouw tuin nestelen. Controleer ook jouw tuingereedschap en maak het schoon, zodat het klaar is voor gebruik in het voorjaar.

2. Bodemvoorbereiding

De winter is een uitstekende tijd om de bodem te verbeteren. Voeg compost of organische mest toe aan jouw tuinbedden om de bodemstructuur te verbeteren en voedingsstoffen toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat jouw planten in het voorjaar een gezonde basis hebben om te groeien.

3. Bescherming tegen vorst

Bescherm jouw vaste planten tegen strenge vorst. Gebruik mulch, zoals stro of bladeren, om de wortels van jouw planten te bedekken. Dit helpt om de temperatuur van de bodem te stabiliseren en vocht vast te houden. Pak bij strenge vorst planten en bomen in die niet tegen de kou kunnen, zoals olijfbomen.

4. Snoeien

Winter is ook een goed moment om bomen en struiken te snoeien. Verwijder dode of zieke takken en geef jouw planten een goede vorm. Dit bevordert een gezonde groei in het voorjaar. Let op: sommige planten, zoals voorjaarsbloeiende struiken, kun je beter na de bloei snoeien.

5. Winterplanten en -bollen

Plant winterharde bloembollen zoals tulpen, narcissen, en krokussen. Deze bollen moeten in de herfst of vroege winter geplant worden, zodat ze in het voorjaar kunnen bloeien. Overweeg ook wintergroene planten of winterbloeiers om kleur in jouw tuin te houden gedurende de koudere maanden.

6. Water geven

Hoewel veel planten in de winter minder water nodig hebben, is het belangrijk om ze niet volledig te negeren. Geef wintergroene planten en jonge bomen af en toe water, vooral tijdens lange, droge perioden.

7. Voortbereiden zaai- en plantgebieden

Maak plannen voor wat je wilt planten in het voorjaar. Bereid de zaai- en plantgebieden voor door de grond om te spitten en onkruid te verwijderen. Dit maakt het makkelijker om in het voorjaar te starten met zaaien of planten.

8. Controleer de afwatering

Zorg ervoor dat jouw tuin een goede afwatering heeft. Waterophoping kan schadelijk zijn voor planten, vooral in de winter. Controleer of jouw afwateringssysteem goed werkt en maak indien nodig aanpassingen.

9. Geniet van de rust

Ten slotte, vergeet niet om ook van de wintertuin te genieten. Hoewel het misschien niet zo levendig is als in andere seizoenen, heeft de wintertuin zijn eigen charme. Plan vooruit, maar neem ook de tijd om de rustige schoonheid van jouw tuin in de winter te waarderen.
Een beetje voorbereiding in de winter kan leiden tot een prachtige, bloeiende tuin wanneer de lente arriveert. Happy gardening!


Afbeelding bovenzijde: L. Fotios (Pexels)

________________________________________________________________________________________________