Eten & Drinken
Argentijnse Wijn
Argentinië is het grootste wijnpoducerende land in Latijns-Amerika. Ruim een kwart miljoen hectare brengt een grote variëteit aan rode en witte wijnen voort, alsmede een kolossale hoeveelheid druivenconcentraat voor industriële toepassingen. De binnenlandse markt, eens onverzadigbaar, is ingestort; daarom is de Argentijnse wijnindustrie tegenwoordig een van de meest exportgedreven ter wereld. In de economisch benarde tijden die het eens schatrijke land doormaakt is de wijnbouw de enige die er in slaagt de broodnodige harde valuta te verdienen. De wijnhistorie van Argentinië loopt grotendeels parallel aan die van buurland Chili. Ook hier planten Spaanse colonisten rond 1550 de eerste druivenstokken, ook hier vond eind 19e-eeuw een revolutie plaats, waarin Italiaanse, Franse en Spaanse immigranten de hoofdrol speelden.
Waar wordt de wijn geproduceerd
De Argentijnse wijnbouw vindt plaats in het westen van het land; er is geen wijngaard zonder uitzicht op de Andes. Het belangrijkste wijnbouwgebied is de streek rond Mendoza, waar 70 procent van de productie vandaan komt. Gezegend met een ideaal klimaat (gemiddelde jaartemperatuur: 15 graden Celsius), een vruchtbare bodem en een uitgekiend, 400 jaar oud irrigatiesysteem levert Mendoza en omstreken wijnen die de hoogste kwaliteitstoets kunnen doorstaan.
Argentijnse wijnsoorten
De dominante druif voor rode wijnen is de Malbec, afkomstig uit zuid-west Frankrijk en daar eigenlijk alleen nog courant in de Cahors. Hier, in de uitlopers van de Andes, lijkt hij zijn ware thuis gevonden te hebben. De Malbec levert dieprode, robuste, fruitige wijnen; het handelsmerk van de Argentijnse wijnindustrie. Aan het witte front domineren de Pedro Ximìnez, de Moscatel de Alejandria en de Torrontes; maar als elders is ook hier de Chardonnay sterk in opkomst.
Woonwebsite Disclaimer