Hoe licht wil je het hebben?
1. Spelen met licht op afstand
Denk je eens in hoe comfortabel het zou zijn om je binnenverlichting draadloos te bedienen met je tablet of smartphone. Of om je tuin ’s avonds te verlichten zonder dat je er ook maar één extra handeling voor hoeft te verrichten. Heerlijk relaxed toch? En het goede nieuws is: ook voor jou hoeft het niet bij een mooie gedachte te blijven. Want slimme verlichting is er al vanaf een bescheiden budget en je kunt het zo gevarieerd maken als je maar wilt. Dus of je nou je oog laat vallen op wifi-verlichting of op handsfree solarverlichting: het is tegenwoordig voor iedereen bereikbaar en bovendien eenvoudig te installeren. Hieronder geven we een aantal tips waar je op kunt letten als je je gaat oriënteren.
2, Draadloos verlichten heeft de toekomst
Laten we eerst eens kijken hoe slimme verlichtingwerkt. In feite heb je maar twee zaken nodig: speciale lampen en een afstandsbediening of een app om ze draadloos te bedienen. Dus geen stopcontacten of snoeren meer: aan- en uitschakelen of dimmen gebeurt voortaan vanaf elke plek die je draadloos kunt bereiken. Ook als je verlichting nu niet dimbaar is, is ie dat straks wél met je nieuwe wifi-verlichting, omdat die uiteraard zonder kabels werkt.
Nu kan niet iedere lampenfabriek zomaar slimme verlichting maken. Fabrieken die hierin hebben geïnvesteerd, zijn onder meer Zigbee, Philips Hue, Innr en Milight. Van die laatste doet de Miboxer het nu erg goed, want hij is bereikbaar voor elke beurs en je kunt veel soorten lampen, spots en ledstrips krijgen. Die hebben Zigbee (Gledopto) en Innr ook, met als bijkomend voordeel dat ze gewoon werken via de app van Hue maar wel veel goedkoper zijn. Iets om te onthouden dus! Over de kleuren hoef je je al evenmin zorgen te maken. Warm en sfeervol, koel wit en alle gradaties ertussenin: ze liggen bij de gerenommeerde aanbieders allemaal op voorraad.
3. Haal meer energie uit de zon
Zo comfortabel als wifi-verlichting binnenshuis is, zo relaxed is solar tuinverlichting buitenshuis. Deze led-verlichting werkt niet op het lichtnet maar op zonne-energie en dat is bovendien energiezuinig. In feite maak je gebruik van een oplaadbare batterij die via een klein zonnepaneel wordt opgeladen door zonlicht. Zodra de duisternis invalt, schakelt de geïntegreerde schemersensor de solarlamp automatisch in. Vind je dat je solarlamp op die manier te lang brandt en de batterij uitput? Kies dan voor een uitvoering met bewegingssensor, zodat je lamp alleen gaat branden als er beweging wordt waargenomen. Sommige solarlampen kunnen ook op een gedimde stand branden en gaan pas aan als ze beweging ‘zien’.
4. Opladen gaat vanzelf
Als je in het donker maximaal plezier van je solarlamp wilt hebben, moet je zorgen dat hij overdag ook maximaal wordt opgeladen. Gelukkig hoef je daar maar weinig voor te doen, of beter gezegd: helemaal niets. De zon doet al het werk, zelfs als hij niet uitbundig staat te schijnen. Je kunt wel het nodige doen om de zon te helpen, bijvoorbeeld door het zonnepaneel van je solarlamp op het zuiden te richten onder een haakse hoek. Zo gaat het opladen van de batterij het snelste. Kun je of wil je de solarlamp niet plaatsen waar het meeste zonlicht valt? Zet op die plek dan een apart zonnepaneeltje en verbind dat via een kabeltje aan je solarlamp.
5. Kies voor kwaliteit en een goed advies
Voor een goed advies over zoiets specifieks als wifi-verlichting of solarverlichting kun je natuurlijk niet zomaar overal terecht. Daar is kennis en ervaring voor nodig. Dus zorg vooral dat je je oriënteert bij een (online) winkel die jouw vragen kan beantwoorden, dan weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en achteraf geen spijt krijgt van je aankoop. Vaak zijn de webshops met verstand van zaken ook de webshops met het breedste aanbod en de beste prijzen. En door hun zorgvuldige inkoopproces en goede netwerk heb je bovendien de grootste kans dat je een kwaliteitsproduct aanschaft waar je lang plezier van zult hebben. Met de service die daar vanzelfsprekend bijhoort. Sommige aanbieders gaan zelfs zo ver om niet de gebruikelijke 1 jaar, maar wel 2 jaar garantie te geven. Zóveel vertrouwen hebben ze in de kwaliteit van hun producten. Waarom zou je daar niet je voordeel mee doen?
Bijpassende tips en informatie
- Lampen en verlichting
________________________________________________________________________________________________