Hoe werkt een zonnepaneel?




Op steeds meer daken zie je ze verschijnen; zonnepanelen. Zonnepanelen zijn de toekomst van de energie en volop in ontwikkeling. Nu is het voor velen van ons onbekend terrein en is het een raadsel hoe een platte plaat ons energie kan opleveren. Eigenlijk werkt een zonnepaneel net als een batterij. Er wordt gebruik gemaakt van een positieve en een negatieve kant waartussen de elektroden heen en weer gaan tussen beiden. Kort zal ik jullie vertellen hoe een zonnepaneel nu daadwerkelijk stroom opwekt.

Werkingsprincipe van Bequerel

De Franse natuurkundige Becquerel ontdekte het fotovoltaïsch effect in 1839. Dit effect zorgt ervoor dat je stroom kunt winnen uit zonlicht. Dit is ook waar zonnepanelen op gebaseerd zijn. Het licht uit de zonnestralen wordt geabsorbeerd in de losse zonnecellen. Een zonnepaneel bestaat uit een x aantal zonnecellen. Dit ziet eruit als kleine vakjes op de grote plaat. Als het licht is opgevangen werkt het eigenlijk net als een batterij.Vervolgens gaan deze lichtdeeltjes heen en weer tussen verschillende lagen in het zonnepaneel waarna er spanning ontstaat. Vaak wordt dit gedaan

Plaatsing op het dak

Zoals je misschien wel verwacht is de plaatsing van het zonnepaneel ook niet onbelangrijk. De hoeveelheid zon maakt voor het energie opwekken niet heel veel uit. Ook op een dag met veel wolken kan een zonnepaneel stroom opwekken. Wat wel uitmaakt is schaduw op het zonnepaneel. Als er schaduw op het paneel staat, zal het minder stroom op kunnen wekken, omdat het een serie is en je door schaduw een zwakke schakel hebt. Ook is het belangrijk de panelen zo te plaatsen dat er lucht onderdoor kan, want hoe warmer het is, hoe minder rendabel.

Omvormer voor gelijkstroom

De stroom die wordt opgehaald uit de panelen is ‘gelijkstroom’, dit kan niet gebruikt worden voor in huis. Om dat te doen moet er eerst een omvormer aan te pas komen. Ook deze kan je het best dicht bij de panelen plaatsen om op deze manier verlies aan stroom tegen te gaan. De omvormer zet de ‘gelijkstroom’ om in ‘wisselstroom’ en dat is stroom die je gewoon in huis kan gebruiken.

Zelf zonnepanelen installeren

Zonnepanelen zijn lastig zelf te installeren, maar zonnepanelen Apeldoorn of zonnepanelen Almere hebben dit vaker gedaan. Advies kan worden ingewonnen over het werk van de zonnepanelen en of het voor jou een geschikte manier is om duurzaam energie te verzamelen voor je eigen huishouden. Een transitie in energie zit er zeker aan te komen, dus hopelijk zijn jullie nu wat wegwijzer rondom ingewikkelde zonnepanelen.

Bijpassende informatie en advies
- Duurzaam wonen

________________________________________________________________________________________________