Radon in uw woning
Wat is radon?
Radon is een radioactief edelgas (zonder kleur of geur) dat vrijkomt uit bouwmaterialen en uit de bodem. In woningen kan Radon zich in de lucht verzamelen. Naar schatting leidt de blootstelling aan radon binnenshuis in Nederland tot circa 800 extra gevallen van longkanker. Maar Radon kan mogelijk ook leukemie veroorzaken.
Welke woningen bevatten veel Radon?
In oudere woningen (van voor circa 1970) is Radon in de binnenlucht vooral uit de kruipruimte onder de woning afkomstig. In nieuwe woningen (vanaf circa 1970) is Radon vooral afkomstig uit bouwmaterialen. Woningen gebouwd en of verbouwd vanaf de jaren zeventig zijn kierdichter dan oudere woningen, waardoor Radon zonder goede ventilatiemogelijkheden nauwelijks nog uit zichzelf kan afnemen/verdwijnen. Uit de kruipruimte kan Radon in huis komen via een houten vloer of via een betonvloer met openingen (doorvoeren, gat in kruipluik).
Woningen die weinig of slecht geventileerd (kunnen) worden bevatten over het algemeen meer Radon dan soortgelijke woningen die goed geventileerd worden.
Waarom een Radonmeting laten uitvoeren?
Het is mogelijk om de hoeveelheid aan Radon in een woning te laten bepalen aan de hand van metingen. Voor een goede bepaling is het wenselijk om de metingen te laten verrichten op tenminste twee verschillende plaatsen in een woning. Over het algemeen worden de metingen verricht in, indien aanwezig, de kruipruimte en een ruimte waarin men veel tijd verblijft, zoals bijvoorbeeld een slaapkamer of de woonkamer. De meetapparatuur moet zeker enige weken tot een aantal maanden metingen verrichten om een goed beeld te krijgen van de situatie in uw woning. Afhankelijk van de soort woning betaalt u voor een professionele meting tussen € 250,- en de € 600,-. Om een goede en professionele meting te krijgen waarmee u verder actie kunt ondernemen is het aan te bevelen een professioneel bedrijf in te schakelen.