Verrassend besparen in je (nieuwe) huis en tuin
Duurzaam wonen is makkelijker dan je denkt en hoeft bovendien niet duur te zijn. Kijk naar je eigen huis en tuin: hoeveel en welke energie verbruik je, hoeveel afval produceer je en vooral: wat kan je hergebruiken? Bij alles wat je hebt en aanschaft is het belangrijk je af te vragen wat er de noodzaak van is. is makkelijker dan je denkt en hoeft bovendien niet duur te zijn. Kijk naar je eigen huis en tuin: hoeveel en welke energie verbruik je, hoeveel afval produceer je en vooral: wat kan je hergebruiken? Bij alles wat je hebt en aanschaft is het belangrijk je af te vragen wat er de noodzaak van is.
Denk na voordat je verbouwt
Wanneer je een huis koopt, is het afval- en kostenbesparend om aandachtig te kijken wat je nog kunt gebruiken. In hoeverre is die grote verbouwing nodig? In het gros van de gevallen ramt men direct na de sleuteloverdracht de badkamer en keuken eruit - dit lijkt haast standaard te worden. Hop, weg ermee. En vervolgens zetten we er een gloednieuwe keuken en badkamer in. Tienduizenden euro's verder (exclusief dubbele woonlasten totdat het huis eenmaal bewoonbaar is) trekken we pas in onze nieuwe woning. Is dit niet zonde? Tip: ga onbevangen in je nieuwe huis wonen, richt het eerst in en kom er daarna achter of die verbouwing nou echt noodzakelijk is. Misschien heeft de keuken alleen maar een likje verf nodig, en doen wat nieuwe accessoires in de badkamer je er al een stuk meer thuis voelen. Het scheelt je veel kosten.
Energieleveranciers vergelijken
De koop van een huis is hét moment om kritisch naar je energieverbruik te gaan kijken. Hoe zit het met de isolatie van je woning? En welke stroom ga je gebruiken? Dus is het zaak om energieleveranciers vergelijken en verder bijvoorbeeld een slimme thermostaat aan te schaffen, ledverlichting te installeren, te investeren in een wasmachine en -droger met duurzaam energielabel en te onderzoeken welke energiemanager het beste bij jouw woonsituatie past. Zo besteed je je geld op een slimme manier.
Duurzaamheid in de tuin
Naast het omzeilen van portemonnee-onvriendelijke ingrepen binnenshuis, kun je ook je tuin duurzaam en goedkoop inrichten. Zo kan het leerzaam en kostenbesparend zijn om een deel van je tuin in te richten als moestuin, inclusief composthoop, waar je je meeste gft-afval tot nieuwe, vruchtbare aarde verwerkt. En heb je al nagedacht over je tuinmeubilair? Plastic stoelen en tafels, die kunnen echt niet meer. Houten tuinmeubels van geïmpregneerd hout hebben bovendien een veel natuurlijkere uitstraling. Maar wat is er leuker dan zelf meubels timmeren? Overal waar je kijkt ligt hout van goede kwaliteit voor het oprapen. Veel bedrijven hebben afgedankte pallets liggen, die je in goed overleg vast voor een klein bedrag mee mag nemen. Er kun je bijvoorbeeld meubels maken van pallets of zelfs een schutting of schuur te maken van pallets en ander gebruikt hout. Laat je inspireren! Uiteindelijk geniet je nog meer van je huis en tuin wanneer je slim geld bespaard hebt.
_______________________________________________________________________________________________