Vijver Aanleggen
Vijver aanleggen in de tuin
Een vijver is een echte sfeermaker in de tuin. Wanneer u een vijver wilt aanleggen, moet u over een aantal zaken nadenken. Denk hierbij aan de kosten, soort vijver, de plek waar de vijver moet komen, een natuurlijke of kunstmatige vijver en de randafwerking. Daarnaast moet u bij het plaatsen rekening houden met het seizoen. In samenwerking met Tuinieren.nl geven we u een aantal handige tips.
Kosten vijver
Het is lastig om een indicatie te geven over de kosten. De kosten zijn afhankelijk van de grootte en de constructie. Bent u zelf handig? Dan kunt u een folievijver aanleggen. Een voorgevormde vijver is duurder. Om inzicht te krijgen in de kosten voor het aanleggen van een vijver, kunt u het beste een aantal offertes aanvragen bij een hoveniersbedrijf.
Soort vijver
Bedenk van te voren wat voor soort vijver u in de tuin wilt hebben. Zo kunt u kiezen voor een voorgevormde vijver, een folievijver, een verhoogde vijver, een zwemvijver of een bassin tegen de muur. Daarnaast heeft u nog de keuze voor ronde en hoekige vormen. Heeft u kinderen of kleinkinderen? Let dan op de veiligheid.
De juiste plek
Zorg ervoor dat er geen bomen in de buurt staan vijver. Zo voorkomt u dat er bladeren in de vijver terecht komen. Plaats de vijver niet op een plek waar altijd schaduw is. Voor een goede ontwikkeling van planten en dieren is halfschaduw of zon nodig. Een winderige plek is ook niet geschikt. Tere waterplanten kunnen door de wind beschadigd worden. Houdt verder rekening met de aanleg van elektriciteit als u verlichting in de vijver wilt.
Natuurlijk of kunstmatig?
Er bestaan natuurlijke vijvers en kunstmatige vijvers. In een natuurlijke vijver wordt geen folie of afdichting gebruikt en blijft het water vanzelf staan. Deze vijver kan alleen gemaakt worden in een tuin met een hoge waterstand en op de laagste plek van de tuin. Een kunstmatige vijver moet afgedicht worden, omdat er anders water uitloopt. Folievijvers en voorgevormde vijvers komen het meeste in aanmerking voor een particuliere tuin.
Randafwerking
Creëer een mooi effect door de randen goed af te werken. Bij een vijverconstructie met een houten rand aan paaltjes, wordt de folie meestal tussen twee flexibele hardhouten latten geklemd. Ligt er een vlonder naast de vijver? Laat deze dan een stukje over het water steken. U kunt ook kiezen voor een (natuur)stenenrand.
Beste tijd?
Een vijver kunt u het beste aanleggen in het najaar. De temperatuur is dan niet zo hoog en er zijn minder zonuren per dag. Hierdoor is er weinig algengroei en krijgt de vijver de kans een bacterieel evenwicht op te bouwen. Dit is belangrijk voor een goede ontwikkeling van het natuurlijke leven in de vijver.
Stappenplan folievijver aanleggen
- Stap 1. Geef door middel van een touw of tuinslang de contouren aan om de vorm te bepalen. Sla paaltjes op de definitieve contouren.
- Stap 2. Begin met het uitgaven van het diepste deel en werk van binnen naar buiten. Breng etages aan voor oeverplanten. Maak het diepste deel 20cm dieper dan gepland. Laat de wanden aflopen in een flauwe hoek. Controleer of de randen en bodem waterpas zi
- Stap 3. Breng een vliesdoek aan door eerst een laag vulzand aan te brengen in de vijverkom. Drapeer veiligheidsvlies in de kom, laat het aan de randen flink oversteken en strijk de plooien eruit. Leg vervolgens de vijverfolie er losjes overheen en verzwaa
- Stap 4. Het beplanten en vullen kan beginnen. Breng een laag van 10-15cm vijversubstraat aan, vul de diepwaterzone en beplant hem. Vervolgens kan de rest gevuld en beplant worden. Wacht twee dagen tot de folie zich naar de vijver heeft gevormd.
- Stap 5. Werk de overtstekende folie weg in een geul rond de vijver en werk het af met vijverplanten en stenen. Zet pas vissen uit als het water biologisch in evenwicht is.
Afbeelding: Tuinieren
Gerelateerde informatie
- Vijver informatie »
- Tuininspiratie »
Vijver Aanleggen | Advies | Informatie | Kosten | Prijs | Tips