Welke soorten vloerisolatie platen zijn er?




Besparen op energieverbruik is in deze tijden hard nodig. Doe je het niet voor het klimaat, dan wel om te voorkomen dat je een torenhoge rekening krijgt van je energieleverancier. Nadenken over goede isolatie in je huis is daar een belangrijk onderdeel van. En dat wist jij vast al, daarom oriƫnteer jij je nu op de beste isolatie voor je vloer. Het vervangen van een oude vloer of aanleggen van een gloednieuwe vloer in een nieuw huis is een geweldige kans om ook meteen te zorgen dat de vloerisolatie optimaal geregeld is. Met de juiste isolatie kun je zo tot wel een kwart van jouw energierekening afhalen. Er zijn verschillende soorten isolatie die je kunt gebruiken voor de vloer. Gangbaar zijn isolatieschuim, isolatiebeton, korrels en schelpen, isolatiedekens en platen. Deze verschillende typen hebben allemaal hun eigen budget en eigenschappen. Kies je voor Isolatieplaten, dan zijn deze er ook in verschillende materialen. Wil je hier meer over weten om alvast een idee te krijgen wat voor jouw woning de beste optie is, lees dan zeker verder.

Welke typen vloerisolatieplaten zijn er en wat zijn de eigenschappen?


EPS-isolatieplaten

EPS platen zijn een vorm van piepschuim en kunnen gebruikt worden op plaatsen waar ze in aanraking kunnen komen met vocht, bijvoorbeeld als eerste laag op de grond waar de vloer van je begane grond op kelder op komt. Je kunt er direct op lopen. Dit is de meest budgetproof optie.

XPS-isolatieplaten

XPS-isolatieplaten hebben vrijwel dezelfde eigenschappen als de EPS-platen. Het grote verschil is dat ze een stuk beter zijn voor het milieu. Dit zie je wel ook terug in de kosten. Maar dat is natuurlijk wel een investering in de toekomst.

PUR-isolatieplaten

PUR isolatieplaten bestaan uit kunststofschuim en behoren tot de best presterende materialen als het op isolatie aankomt. Daardoor heb je een wat dunnere plaat nodig en zijn ze bijvoorbeeld beter geschikt om op verdiepingsvloeren mee te werken zonder dat de vloer heel veel opgehoogd wordt. Dit type plaat kan alleen in combinatie met een betonvloer of egaliserende laag. Vaak is opvulling met gespoten schuim nodig. Er kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen uit PUR bij bijvoorbeeld brand. De productie heeft schadelijke gevolgen voor het milieu en de platen zijn niet goed te recyclen.

PIR-isolatieplaten

PIR-isolatieplaten zijn eigenlijk de meer geavanceerde versie van PUR platen. Ze scoren beter op brandveiligheid, waardoor de kans op het vrijkomen van schadelijke stoffen meteen ook kleiner is. Ze zijn sterker en geven een nog betere isolatie. Wel is het iets duurder dan de PUR isolatieplaten. Ook voor PIR geldt dat de productie niet bevorderlijk is voor het milieu en bijna niet zijn te hergebruiken.

Goed om te weten: door goede vloerisolatie aan te leggen werk jij aan de verduurzaming van je huis. Je kunt daarom mogelijk aanspraak maken op de ISDE. Een subsidie die investeren in duurzaamheid extra aantrekkelijk maakt. Zo wordt kiezen voor vloerisolatieplaten nog voordeliger. Snel verder met oriƫnteren op vloerisolatie? Lees meer over vloerisolatie platen op Vloerisolatie-info.nl, Zo kun je meteen werk maken van het isoleren van jouw huis.

Bijpassende informatie en advies
- Vloeren

________________________________________________________________________________________________