Woonhuistypen

Omschrijvingen op alfabet
aanleunwoning

Dit is een, meestal voor ouderen, die gebouwd is in de directe omgeving of als onderdeel van een zorgcomplex. De bewoners van een aanleunwoning wonen zelfstandig maar kunnen gebruik maken van de gemeenschappelijke voorzieningen van het zorgcomplex zoals maaltijdvoorziening, alarmering en verzorgende diensten.

appartement

Dit is een afzonderlijke woning in een groter gebouw. Dit kan een flatgebouw zijn. Maar ook portiekwoningen, galerijwoningen en zelfs herenhuizen of omgebouwde bedrijfsgebouwen of kerken kunnen appartementen bevatten.

burgemeesterswoning

Meetstal wat grotere en luxe woning, vaak vrijstaand, die bewoond wordt of werd door de burgemeester. Vroeger was de woning meestal eigendom van de gemeente en werd als dienstwoning gebruikt. Werd de burgemeester benoemd in een andere gemeente dan moest hij ook de burgemeesterswoning verlaten. De meeste burgemeesterswoningen zijn inmiddels verkocht aan particulieren.

bungalow

Dit is vrijstaand woonhuis van één verdieping. Alle woonruimtes bevinden zich dus op de begane grond. Wel bevinden zich soms onder de bungalow grote kelderruimten en een garage. De vakantiebungalow is een hiervan afgeleide vakantiewoning.

Friese state

Een adellijk landgoed in Friesland. Kenmerkend voor een state is dat het een landhuis is dat door een adelijke familie werd bewoond.

  Meer informatie »

herenhuis

Dit is een statige en vrij grote woning. In veel gevallen vrijstaand. Maar dat is niet altijd het geval. In vroeger tijden werden de herenhuizen bewoond door de notabelen "heren" van het dorp of de stad. Luxere nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig ook vaak herenhuis om er meer status aan te geven.

hoekhuis

Dit is een huis dat zich op de hoek van een huizenrij bevindt. het kan zowel een rijtjeshuis als een vrijstaande woning zijn.

loft

Dit is een als woning ingerichte dakverdieping van een gebouw. De luxere versie van een loft wordt ook wel penthoudse genoemd. Meestal bevat de loft een eigen dakterras of daktuin.

rijtjeshuis

Dit is een woonhuis dat met andere gelijkvormige huizen onder een kap of in een rij is geplaatst.

plaggenhut - spitkeet

Plaggenhutten (ook wel spitkeet genoemd). Werden vooral gebouwd in de armste streken van Nederland. Een plaggenhut was niet veel meer dan een zeer eenvoudig bouwwerk, half uitgegraven in de grond en met plaggen bekleed om nog enige bescherming te bieden tegen de weersinvloeden.

  Meer informatie »

spitkeet

Zie plaggenhut.

Staphorster boerderij

Grasgroen, lichtblauw en wit zijn de opvallende kleuren waarin de ooorspronkelijke Staphorster boererijen werden geschilderd. Over het algemeen zijn de dit soort boerderijen vrij lang vanwegen de extra hooiopslag, ook wel hooitas genoemd, achter de koeienstal. Het woongedeelte bevindt zich aan de voorkant van de boerderij. Nog een bijzonder kenmerk van dit type boerderij is de lange houten schoorsteen. De deuren die toegang verlenen tot de stal of de deel bevinden zich aan de zijkant. Een mooi voorbeeld van een Staphorster boerderij bevindt zich in het Openluchtmuseum te Arnhem.

  Meer informatie »

state

Zie Friese state.

stolpboerderij

Misschien wel het meest "opvallende onopvallende" gebouw van het Noordhollandse platteland is de stolpboerderij. De stolpboerderij Dit type boerderij komt inmiddels in vele verschillende vormen voor. Maar de basis is een vierkante boerderij met een pyramidevormig dak dat als bedekking meestal een combinatie van dakpannen en riet heeft. Veel zijn er omgebouwd tot woonhuis en hebben de boerderijfunctie verloren. Oorspronkelijk bevond zich in het hart van de meestal viekante boerderij een opslagruimte. Om deze ruimte bevonden zich de stallen, de woonkamers, de werkvertrekken en de deel. Aangezien de stolpboerderij voor zowel de rijkere herenboer als de gewone boer gebouwd werd zijn er nogal wat verschillen in de grootte en de luxe en ornamenten. Sommige stolpboerderijen hebben een uitgebouwd woongedeelte of een uitgebouwde stal. Dit type boerderij is ontstaan in de 17e eeuw. In de periode van de Gouden Eeuw werden er veel polders drooggelegd en de rijkere bewoners investeerden in nieuwe boerderijen. De Boerderijenstichting Noord-Holland zet zich in voor het behoud van de stolpboerderij.

  Meer informatie »

tussenwoning

Dit is een woonhuis dat zich tussen andere huizen in bevind en zich niet op een hoek bevind. Aan beide zijden bevinden zich dus buren.

vakantiebungalow

Dit is vrijstaande vakantiewoning van één verdieping. Alle woonruimtes bevinden zich dus op de begane grond. Normaal gesproken is een vakantiebungalow bedoeld voor tijdelijke recreatieve bewoning. Alhoewel er vakantiebungalows zijn die permanent worden bewoond.